blog

Arhiva proiecte

Aaleef - Taoufiq Izzediou (Maroc)

  • Taoufiq Izzediou by Dimitri Tsiapkinis

Căminul Cultural in parteneriat cu Centrul National al Dansului Bucuresti si Teatrul Odeon prezinta

marti, 18 octombrie - ora 20.30 - Sala Studio, Teatrul Odeon
spectacolul Aaleef - Taoufiq Izzediou - Compania Anania (Maroc)

Spectacolul este invitat de catre Caminul Cultural in cadrul programului ”Zilele strambe”. Programul "Zilele Strâmbe" si acţiunile practice asociate acestuia îsi propun să abordeze, în mod performativ, forme si probleme delicate sau generatoare de tensiune în cadrul societătii românesti si nu numai. De la tensiunile rasiale si problemele de gen, la politicile reprezentării. Demersul nu îsi propune să repete initiativele activiste deja existente, ci mai degrabă să forteze limitele, să combine formele si să aducă în prim-plan discursurile si proiectele artistice axate pe subiecte care nu îsi găsesc locul cu usurinta in societatea romanească.

Aaleef
Coregrafie si interpretare: Taoufiq Izeddiou│Cu: Le Maâlem Adil Amimi│Sunet Guy Raynaud│Lumini: Taoufiq Izeddiou

Productie: Cie Anania│Coproductie: Bonlieu Scène Nationale Annecy, Centre National de la Danse Pantin, Centre Chorégraphique National Tours, Centre Chorégraphique National de Caen Basse-Normandie, la Mission Départementale de la Culture Aveyron, MJC Rodez, Institut Français, Service de Coopération et d`Action Culturelle de l`Ambassade de France Rabat

Spectacolul va fi urmat in 19, 20 si 21 octombrie de un atelier de dans contemporan si ritual Gnawa sustinut la subRahova de coregraful Taoufiq Izzediou si muzicianul Adil Amimi.

Aaleef în arabă înseamnă eu mă rotesc şi în acelaşi timp evocă aleph, prima literă a alfabetului. Taoufiq Izzediou marchează prin aceasta momentul de iniţiere şi de incertitudine care însoţeşte negreşit perpetua strădanie de a se cunoaşte pe sine şi de a-şi consemna istoria personală. “Sunt plin de mânie. Energia mea este în acelaşi timp năvalnică, inteligentă, domoală, controlată, obosită, epuizată, reţinută… Sunt oare marocan sau african? Sunt din zona Mediteranei ? Sunt arab sau sunt un cetăţean al lumii?” Problema propriei identităţi îl chinuie asemenea unei răni deschise. Drept urmare, artistul a elaborat un spectacol solo reflectând lupta zilnică pe care o presupune o existenţă dedicată dansului contemporan în Maroc şi decizia de a adopta o formă de artă care, în încercarea inerentă de a identifica un “alt” corp, ne confruntă cu istoria noastră personală, familială şi cu istoria naţională oficială, ne plasează între tradiţie şi modernitate. Împreună cu interpretul de muzică tradiţională Gnawa Maâlem Adil Amimi şi cu inginerul de sunet Guy Raynaud, el pune la punct, într-o atmosferă copleşitoare, o adevărată călătorie prin memorie în încercarea de a spune din nou „eu”.

citeste mai departe

The Chomsky-Foucault Debate

  • andrei state, florin flueraș, iulia popovici

The Chomsky-Foucault Debate este o serie de întâlniri live care au loc în Bucureşti în toamna şi iarna lui 2011, iniţiate de Căminul Cultural. Ele vor oferi publicului local ocazia de a urmări argumentări discursive care nu sunt folosite ca instrumente dominante de persuasiune, ci care urmăresc subminarea prejudecăţilor, sublinierea relaţiilor ascunse de putere şi reînvestirea în interesul pentru şi participarea la politică.
Într-un context în care de la actorii culturali se aşteaptă să susţină necondiţionat politicile oficiale şi în care vocile în dezacord sunt categorizate ca bolşevice, discursul performativ devine un teren de luptă crucial, un loc unde se pot testa limitele aplicabilităţii sistemelor de cunoaştere moştenite şi unde se pot construi noi tactici pentru cucerirea de zi cu zi a libertăţii, dreptăţii şi creativităţii.
Invitaţi să dezbată sunt artişti, teoreticieni şi profesori, sociologi, filosofi sau coreografi, locali şi internaţionali, care critică metodele tradiţionale, eurocentrice de a face politică, care nu au încredere în consens şi în reţete de fericire, care deconstruiesc normativităţile de gen, etnie sau vârstă şi care cercetează modele active pentru dizolvarea ierarhiilor.
Prima întâlnire are ca punct de plecare evenimentele desfăşurate recent sau în curs de desfăşurare în Orientul Mijlociu, în Grecia, Spania, Anglia sau Statele Unite. Sunt acestea încadrabile în categoriile clasice de revoltă socială sau reprezintă noi modele de organizare şi acţiune, care pot determina schimbări radicale în modul de a privi şi face politica?


citeste mai departe

Atelier de dans contemporan şi ritual Gnawa

Atelier de dans contemporan şi ritual Gnawa


Cu Taoufiq Izzediou si  Admil Amimi
19, 20 si 21 octombrie @ subRahova

„Un moment de dialog, de scriere si de improvizaţie ce leagă tehnicile ritmice şi gestuale ale transei Gnawa din Maroc cu dansul contemporan. „

Atelier destinat unui numar de 10 dansatori. Inscrierea se poate face la adresa caminul(at)caminulcultural.ro. Selectia participantilor se va face pe baza unei biografii artistice pe care o puteti trimite la adresa mentionata mai sus pana luni 17 octombrie ora 10:00.
citeste mai departe

The Chomsky-Foucault Debate (2)

Căminul Cultural prezintă:

The Chomsky-Foucault Debate.
(2) Marginalitate, intimitate, precepte; Adrian Schiop dezbate cu Ion Grigorescu


Duminica, 30 octombrie 2011, orele 18:00, la subRahova, strada Sergent Nutu Ion nr. 2, Bucuresti

“As spune ca notiunea de viata nu este un concept stiintific…” (Michel Foucault, în Natura umana: Dreptate versus Putere; Noam Chomsky dezbate cu Michel Foucault, 1971).

A doua întâlnire din seria Chomsky-Foucault Debate îi aduce fata în fata pe Adrian Schiop, scriitor, si pe Ion Grigorescu, artist, pentru o discutie despre posibilitatea situarii în afara normelor, despre iconic si marginal, despre limitele intimitatii în reprezentarea artistica si ale conformitatii în evaluarea critica. 
Adrian Schiop (n. 1973, Porumbacu de Jos, judetul Sibiu) a absolvit Facultatea de Psihologie si stiinte ale Educatiei  la Cluj. A lucrat ca profesor de limba si literatura româna (1997 - 2001, Liceul Industrial Tehnofrig din Cluj-Napoca), zugrav (2002, Paintech LTD din Auckland, Noua Zeelanda), jurnalist (2004 - 2010, Evenimentul Zilei, Prezent, România Libera). În prezent, face o cercetare despre manele. A publicat doua romane, pe bune/pe invers (Polirom, 2004) si Zero grade Kelvin (Polirom, 2009).
Ion Grigorescu (n. 1945, Bucuresti) este unul dintre cei mai activi si radicali artisti contemporani din România. În lucrarile sale se regasesc tipare din arta sacra si din performance si body-art, analize politice si înregistrari ale cotidianului, referinte estetice poveriste si altele sofisticat contextuale. Printre expozitiile în care lucrarile sale pot fi vazute în aceasta perioada se numara: Performing History, Pavilionul României la Bienala de la Venetia,  Back to Back, galeria Andreiana Mihail, Bucuresti,  Cortul diplomatic, Salonul de Proiecte, Bucuresti, A Complicated Relation, Kalmar Konstmuseum, Suedia, Works from the Kontakt collection, Sofia Art Gallery, Bulgaria.

The Chomsky-Foucault Debate este o serie de întâlniri live iniiiate de Căminul Cultural.
Prima întâlnire, despre proteste, revolte, insurectii populare, actiuni violente, i-a avut ca invitati pe Andrei State si Florin Flueras si a fost moderata de Iulia Popovici.
Dezbaterea din 30 octombrie are loc în cadrul Zilelor Strâmbe, un proiect care îsi propune sa abordeze, în mod performativ, forme si probleme delicate sau generatoare de tensiune în cadrul societatii românesti si nu numai.

Căminul Cultural este un proiect nomad ce ofera un cadru performativ si discursiv pentru practica artistica si politica. Directia artistica a proiectului este asigurata de artistii Brynjar Bandlien, Farid Fairuz si Manuel Pelmus. Proiectul este administrat de Asociatia culturala Solitude Project în cooperare cu Bandlien/Pelmus.
Partener principal: Erste Stiftung. Parteneri: subRahova, Critic Atac, veioza arte, Rokolectiv, Modernism.ro.
Seria “The Chomsky-Foucault Debate” este coordonata de Manuel Pelmuş si Raluca Voinea.

subRahova este un spatiu destinat artelor contemporane fiind un proiect coordonat artistic de Farid Fairuz si Eduard Gabia si administrat de Asociatia culturala Solitude Project.
subRahova este situat în vecinătatea cartierului Rahova, pe strada Sergent Nuțu Ion nr. 2 (a treia intersecție de la Hotel Marriot spre cartierul Rahova, la intersecția străzii Mihail Sebastian cu Calea 13 septembrie), in curtea RECOM.
citeste mai departe

Seara de filme strambe in cadrul Zilelor StrambeSTRAMB FILM NIGHT

Căminul Cultural si Atelier 35  prezinta
    
Joi, 9 Noiembrie 2011, 20:00,  la Galeria ATelier 35, str. Selari nr 13, Bucuresti

PARIS IS BURNING (Jennie Livingston)

urmat de

LIQUID SKY (Slava Tsukerman) & FLAMING CREATURES (Jack Smith)
 
www.atelier35.eu
www.caminulcultural.ro
citeste mai departe

Lansarea romanului grafic STRÂMB LIVING de Brynjar Åbel Bandlien

CĂMINUL CULTURAL şi HARDCOMICS lanseză duminică 13 noiembrie ora 18.00, la Galeria Atelier 35 romanul grafic STRÂMB LIVING / Brynjar Åbel Bandlien.

Coregraf norvegian stabilit de câţiva ani buni în România, Brynjar Abel Bandlien îşi concentrează expresia artistică din afara scenei prin practica virtuoasă a naraţiunii secvenţiale şi a desenului.
În primăvara lui 2009 Hardcomics i-a publicat prima bandă desenată, Strâmb live, poveste tandră despre viaţa de cuplu, prin posturi canonice și ceva poziţii sexuale, toate iconoclaste, dar nu lipsite de umor. Trei ani mai târziu, după mai multe spectacole (de exemplu, Istoria Dansului Românesc împreună cu Florin Flueraş), turnee şi călătorii, viaţa „strâmbă” a lui Brynjar reapare pe raftul librăriilor în Strâmb Living, o poveste extinsă de familie în care Oskar, bunicul lui Brynjar, este personajul central. Visele lui Oskar, undeva deasupra pădurilor norvegiene populate de elani, păsări şi peşti, ne deconectează episodic de la un cotidian structurat cât mai simplu, dar dublat de un nordic voal de calm.

Lansarea are loc în cadrul Zilelor Strâmbe, un proiect care îşi propune să abordeze, în mod performativ, forme şi probleme delicate sau generatoare de tensiune în cadrul societăţii româneşti şi nu numai.

www.caminulcultural.ro
www.hardcomics.ro
www.atelier35.eu
citeste mai departe

RAS (LACHEN - RIRE – LAUGH) de si cu Antonia Baehr (Germania)

Căminul Cultural în parteneriat cu Goethe Institut București, Centrul Național al Dansului și Teatrul Odeon prezintă:

RÂS (LACHEN - RIRE – LAUGH) de și cu Antonia Baehr (Germania)

22 noiembrie, ora 19.30 - Sala Studio, Teatrul Odeon

concept, interpretare, compoziție și coregrafie: Antonia Baehr
colaborare artistică și coregrafie: Valérie Castan
dramaturgie : Lindy Annis
creație sonoră și compoziție : Manuel Coursin
regia de sunet: Samuel Pajand
creație lumini: Sylvie Garot
regie de lumini: Rima Ben Brahim, Raphaël Vincent
producție: make up productions
co-producție : Les Laboratoires d'Aubervilliers, Les Subsistances, Lyon
Sprijinit de administrația culturală a orașului Berlin
Spectacolul este invitat de către Căminul Cultural în cadrul programului ”Zilele strâmbe”.
citeste mai departe

Atelier de râs

Atelier de râs

(durata trei ore)

Spectacolul Antoniei Baehr va fi urmat în 23 noiembrie de un atelier care va avea loc între orele 18.00 – 21.00 la subRahova. Antonia Baehr își propune în cadrul acestui atelier sa facă cunoscută practica artistică din jurul spectacolului “A râde/ Râs”: a analiza, a parcurge, a explora ceea ce râsul confera corpului uman ca postură și tonus muscular, în căutarea unor perspective coregrafice și muzicale pornind de la exerciții și compozitii muzicale. Demersul nu-și propune să evidențieze o stare emoțională, ci mai degrabă să observe modalitățile fiziologice, anatomice și mecanice de constituire a râsului pentru a le reproduce și reprezenta.

Numarul locurilor disponibile: 15. Inscrierile se pot face pana luni 21 noiembrie la adresa caminul@caminulcultural.ro

citeste mai departe

ROGVAIV

Caminul Cultural, in parteneriat cu subRahova*, cu sprijinul CNDB prezinta joi 24 noiembrie, ora 20.00, la subRahova “Rogvaiv” de Bogdan Georgescu.


ROGVAIV
de Bogdan Georgescu

cu Emilian Cretu
Veaceslav Sambris
Ina Surdu
Doriana Talmazan
Irina Vacarciuc

24 noiembrie, ora 20:00 @subRahova

Dacă în 1864, prin codul penal introdus și constituție, relațiile între persoane de același sex nu erau în niciun fel incriminate, în 1995 Moldova elimină din Codul Penal un articol introdus în 1937 după modelul Germaniei Naziste la inițiativa lui Carol al II-lea. Astăzi însă, legea antidiscriminare care ar trebui să aibă ca scop în primul rând protejarea minorităților de orice fel de abuzurile statului în primul rând și apoi ale cetățenilor, este retrasă din Parlamentul Moldovei din cauza sintagmei “orientare sexuală”. Liderii politici ies public cu declarații de tipul: “sunt niște dereglări, natura-i natură, dar asta nu înseamnă că trebuie să le punem în prim plan. Că doar noi nu scoatem de la spitalul de psihiatrie oamenii bolnavi și-i aducem la Ștefan cel Mare, nu? Nu voi vota.” și se folosesc de această situație pentru a-și face campanie electorală, promițând familii “normale”.

ROGVAIV - Proiect de Artă Activă împotriva oricărei forme de discriminare. Spectacol-document despre intoleranța exprimată public, deschis, fără niciun fel de control, responsabilitate sau rușine de către lideri de opinie și personalități ale vieții publice din Republica Moldova 2011.

Proiect sustinut de ERSTE Foundation.
Proiectul ROGVAIV face parte din programul REZIDENȚĂ CĂLCĂTORIE al Teatrului Spălătorie produs în cooperare cu Centru Cultural German ACCENTE şi cu sprijinul ERSTE Foundation.

Spectacol este invitat in Bucuresti de Caminul Cultural, in cadrul programului "Zilele Strambe"

Căminul Cultural este un proiect nomad ce ofera un cadru performativ si discursiv pentru practica artistica si politica. Directia artistica a proiectului este asigurata de artistii Brynjar Bandlien, Farid Fairuz si Manuel Pelmus. Proiectul este administrat de Asociatia culturala Solitude Project în cooperare cu Bandlien/Pelmus.
Partener principal: Erste Stiftung. Parteneri: subRahova, Critic Atac, veioza arte, Rokolectiv, Modernism.ro.

subRahova este un spatiu destinat artelor contemporane fiind un proiect coordonat artistic de Farid Fairuz si Eduard Gabia si administrat de Asociatia culturala Solitude Project.
subRahova este situat în vecinătatea cartierului Rahova, pe strada Sergent Nuțu Ion nr. 2 (a treia intersecție de la Hotel Marriot spre cartierul Rahova, la intersecția străzii Mihail Sebastian cu Calea 13 septembrie), in curtea RECOM.

citeste mai departe

Atelier

Un atelier participativ despre luarea deciziilor prin consens cu Biblioteca Alternativa : cum, de ce si care sunt preconditiile necesare pentru a lua decizii prin consens? Care este diferenta intre consens si compromis? Cum valorificam diversitatea? Care sunt neajunsurile democratiei reprezentative? Cum arata democratia directa pentru organizarea nonierarhica a grupurilor de actiune si a miscarilor de protest?

Biblioteca Alternativa
12 Noiembrie, ora 19:00
Str. Episcopul Radu, Nr. 17
citeste mai departe

EXPUS

EXPUS


Vernisaj: Miercuri, 23 noiembrie, 19:00 - 22:00
ATELIER 35, Selari 13

Artişti: Oravecz Évi, PR group & Dan Perjovschi, Szeleczki Rozália, Serban Savu


Curator: Muskovics Gyula

Proiectul porneşte de la o expoziţie şi o serie de evenimente numite "Expus. Luând poziţii faţă de prostituţie" curatoriate de grupul activist din Ungaria 1nem Foundation Art for Gender Equality la Galeria Demo şi Fogasház Cultural Center din Budapesta în aprilie 2011. Scopul fundaţiei este acela de a ajuta victimele violenţei rezultate în urma discriminărilor de gen şi de a încuraja responsabilitatea socială a artiştilor tineri din Ungaria. Expoziţia de la Atelier 35 prezintă câteva din lucrările expuse la Budapesta, precum şi lucrări ale unor artişti români.

Prezentând prostituţia în contextul artei contemporane urmărim să canalizăm opinia publică şi s-o confruntăm cu o problemă de care majoritatea oamenilor nu sunt preocupaţi. Punctul nostru de plecare este contextul social care legitimează procesul prostituţiei şi vinderea corpurilor, precum şi indiferenţa care sprijină practica exploatării sexuale. De la schimbarea sistemului politic în regiune concepţia că prostituţia nu este nimic altceva decât „întâlnirea sexuală consensuală între doi adulţi” este din ce în ce mai răspândită. Se susţine faptul că aceasta este un „serviciu”, „cea mai veche profesie”, care nu trebuie şi nu e cazul să fie interzisă de vreme ce a existat dintotdeauna şi nu va dispărea niciodată. Această abordare, care vede prostituatele ca pe „lucrătoare sexuale” nu numai că şi-a găsit drumul spre legalizare, de exemplu în Ungaria, prin definirea „zonelor de toleranţă zero”, dar mulţi oameni împărtăşesc părerea că cele care îşi asumă acest rol, de „curtezane” sau „partide” sunt femei cu vieţi interesante şi morală decadentă. Noi, dimpotrivă – în acord cu rezoluţiile organizaţiilor internaţionale precum ONU, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Consiliul Europei – credem că prostituţia este forma cea mai răspândită de viol. Cercetări internaţionale ne arată că rata de mortalitate a prostituatelor este de patruzeci de ori mai mare decât a restului populaţiei. De obicei este o practică ce începe la vârsta de 14 ani, iar 80-95% sunt femei care au fost abuzate în copilărie şi 95% dintre ele ar părăsi imediat industria sexului dacă ar putea.

Iniţiativa noastră este în sine o poziţie împotriva alienării corpului şi a definirii acestuia ca marfă, ceea ce nu este doar moral de neacceptat dar şi o gravă încălcare a drepturilor umane ale prostituatelor.

În cadrul Zilelor Strâmbe II intenţionăm să creăm un spaţiu discursiv în galerie şi să arătăm aspectele problematice şi interpretările posibile ale subiectului. Expoziţia are ca tema principală prostituţia, însă de data aceasta în Bucureşti o vom aborda dintr-o perspectivă mai largă, acordând atenţie şi rolului expoziţiilor în societăţile contemporane, în care, precum spunea Emese Kürti, 'revoluţiile sunt organizate de mase, nu de artă’.

www.atelier35.eu
www.caminulcultural.ro
citeste mai departe

Despre primaveri arabe si ierni ale visarii; Roza El-Hassan dezbate cu Galit Eilat

Caminul Cultural prezinta:

The Chomsky-Foucault Debate (3)
Despre primaveri arabe si ierni ale visarii; Roza El-Hassan dezbate cu Galit Eilat

Miercuri, 30 noiembrie 2011, orele 20:00, la subRahova, strada Sergent Nutu Ion nr. 2, Bucuresti “As spune ca, fara îndoiala, nu suntem în pozitia sa cream un sistem de justitie ideala, asa cum nu suntem în pozitia sa cream o societate ideala în mintea noastra. Nu stim destul si suntem prea limitati si prea partinitori si tot felul de alte lucruri. Dar suntem într-o pozitie – si trebuie sa actionam în calitate de fiinte umane sensibile si responsabile, în acea pozitie, pentru a ne imagina si a merge mai departe în crearea unei societati mai bune si a unui sistem de justitie mai bun.” (Noam Chomsky, în Natura umana: Dreptate versus Putere; Noam Chomsky dezbate cu Michel Foucault, 1971). A treia întalnire din seria „Chomsky-Foucault Debate” nu încearca sa fie o oglinda a fluxului de stiri, desi este determinata de aceeasi urgenta. Urmarim cu totii în timp real evenimentele din Orientul Apropiat si Mijlociu si proiectam asupra lor sperante si dorinte, unele pe care nici nu stiam ca le avem. Aici în România, ne declaram trecuti prin asta si privim atotstiitori cum fragilele lor împliniri revolutionare sunt amenintate zilnic; si totusi, noi am putea fi cei care ne înselam si a lor sa fie lupta „în scopul dreptatii, (...) în scopul realizarii nevoilor umane fundamentale, nu doar în scopul înlocuirii grupului de la putere cu un altul”, cum ar spune Chomsky. Am invitat sa vorbeasca despre aceste lucruri o artista si o curatoare ale caror practici sunt inserate într-o constiinta politica si care sunt atente la formele estetice în care se manifesta revendicarile sau declaratiile sociale si politice. Nu vom specula asupra radacinilor, însiruirii de evenimente sau asupra contextului istoric al lungii primaveri arabe, dar vom cadea de acord ca visurile acesteia sunt împartasite de multi dintre noi. În acest spatiu în care imaginatia este eliberata, artistii si lucratorii culturali ar trebui sa fie între primii care sa intre si sa se exprime. Dezbaterea va fi precedata de scurte prezentari ale activitatii lor profesionale de catre Roza El-Hassan si Galit Eilat.


citeste mai departe

Micro biblioteca Caminul Cultural

  • PUNCH


PUNCH se bucura sa anunte primul sau proiect comisionat: o micro-biblioteca publica, cu focus pe teme legate de feminism, gen si queerness, pentru programul din 2015 al Caminului Cultural. Selectia de publicatii va fi disponibila pentru lectura in spatiul PUNCH (Piata Pache Protopopescu 13, etaj 3), intre 20 octombrie si 20 decembrie, in timpul programului public (vineri - sambata) sau cu programare in prealabil. Mai multe informatii despre publicatii puteti gasi aici.

Pentru mai multe informatii despre programul Caminului Cultural www.caminulcultural.ro si facebook.com/caminul.cultural.bucuresticiteste mai departe

Manifesto for the Gynecene – Sketch of a New Geological Era

Alexandra Pirici si Raluca Voinea declara imperativă inceperea unei noi ere geologice care sa excluda patriarhatul în toate expresiile sale și formele instituționalizate de violență: dominație, exploatare, sclavie, colonialismului, profit, excludere, monarhie, oligarhie, mafia, războaie religioase. Mai multe despre intregul manifest si despre pozitia celor doua initiatoare puteti afla joi 29 octombrie, ora 19.00 @ tranzit.ro/ Bucuresti, Str. Gazelei nr. 44.citeste mai departe

Manifest pentru ginecen. Schita unei noi ere geologice

29 Octombrie 2015, 19:00
tranzit. ro/ București,
Str. Gazelei nr. 44, sector 4

Caminul Cultural și Tranzit Bucuresti
va invită la o discuție cu

Alexandra Pirici si Raluca Voinea
Manifest pentru ginecen. Schiță e unei noi ere geologice

extras din manifest:
" Declarăm necesitatea imperativă ca o nouă eră geologică să înceapă înainte chiar ca era Antropocenului să fie oficial admisă pe această scară științifică (s-ar putea ca până când aceasta din urmă este pe deplin acceptată să fie prea târziu). Ar trebui să încercăm cel puțin o abordare diferită în loc de a continua să ne contemplăm anihilarea, contribuind la aceasta sau declarându-ne lipsa de putință în fața ei – și această abordare trebuie să excludă patriarhatul în toate expresiile sale și formele sale instituționalizate de violență: dominare, exploatare, sclavie, colonialism, profit, excluziune, monarhie, oligarhie, mafie, războaie religioase.
Această nouă eră geologică poate fi imaginată sub termenul de ginecen."
citeste mai departe

NICK SRNICEK: INVENTING THE FUTURE (Chomsky-Foucault talk)

  •  NICK SRNICEK: INVENTING THE FUTURE (Chomsky-Foucault talk @ Caminul Cultural)

NICK SRNICEK
INVENTÂND VIITORUL: POSTCAPITALISM ȘI O LUME FĂRĂ MUNCĂ
(în cadrul întâlnirilor Chomski-Foucault)

Sambata, 7 noiembrie, 17:00 @ tranzit.ro/bucurești, strada Gazelei 44, sector 4, Bucuresti

Trăim într-o perioadă în care cea mai mare mobilizare a oamenilor duce la cel mai mic grad de schimbare, în care viitorul pare sa fi fost anulat. Care este sursa acestui fenomen? Și ce poate fi făcut? Discuția va analiza recentul ciclu de conflicte, de la mișcarea anti-globalizare până la mișcările Occupy, pentru a evidenția o limitare comună. În locul acesteia, această discuție va propune o nouă cale de acțiune: una care ne eliberează de muncă și care contruiește noi modele de libertate.

Nick Srníček este teoretician politic. Este autor al lucrării „Tehnologii postcapitaliste” (Polity, 2016) și, împreună cu Alex Williams, co-autor al „ACCELEREAZĂ: Manifest pentru o politică acceleraționistă” și al volumului „Inventarea viitorului” (Verso, 2015). În prezent cercetează epistemologia modelelor economice, alternativele unui viitor post-muncă și repertoriile motivaționale ale mișcărilor sociale.

*** Discuția va avea loc în liba engleză ***
citeste mai departe

fake watches replica watches replica cartier